Blog

Bitfinex exchange handleiding

Bitfinex is een populaire exchange met een top 10 handelsvolume. Het is mogelijk om hier met margin te traden. De interface ziet er anders uit dan andere exchanges en moet even wennen. In deze handleiding staat uitgelegd hoe je een account aanmaakt, hoe je deze beveiligd en hoe je kunt beginnen met traden.

 

1. E-mail & exchange accounts

Coindance raadt uit veiligheidsoverwegingen aan om voor elke exchange een apart e-mailadres aan te maken. Schakel voor dit e-mailadres altijd Two Factor Authentication (2FA) in door bijvoorbeeld gebruik te maken van Google Authenticator. Hierdoor moet je behalve met je wachtwoord ook inloggen met een code die gegenereerd wordt op je mobiel. Safety first! In deze post staat uitgelegd hoe je bij Gmail 2FA aanzet.

Heb je een nieuw e-mailadres aangemaakt en hiervan 2FA aangezet? Dan is het nu tijd een account aan te maken op Bitfinex met je nieuwe e-mailadres. Klik op de knop hieronder om naar Bitfinex te gaan.

 
We gaan er vanuit dat je het aanmaken van een account niet moeilijk vindt. Hieronder staan een kort stappenplan om je aan te melden bij Bitfinex.

 1. Klik op 'Sign Up' rechtsboven in je scherm
 2. Er verschijnt een pop-up met een korte uitleg over het platform
 3. Vink de vier vakjes aan en klik op 'Proceed'
 4. Nu verschijnt het scherm om je account aan te maken.  Vul een username, je nieuwe e-mailadres en een sterk wachtwoord in.
 5. Zet de tijdzone op Nederlandse tijd
 6. Vul de Captcha Text in en klik daarna op 'Open Account'
 7. Je ontvangt nu een e-mail om je account te verifiëren, open deze en klik op de knop 'Verify my emal address'

Je account is nu aangemaakt en je kunt inloggen op Bitfinex!

 

1.1 Extra veiligheid

Log in op Bitfienx. Aangezien je met geld gaan handelen op Bitfinex is het belangrijk om dit account ook extra te beveiligen met 2FA. Dit werkt vrijwel hetzelfde als met een Gmail account, maar hieronder staat het stappenplan hoe je 2FA inschakelt.

 • Ga met je muis rechtsboven naar het poppetje en klik op 'Security'

 • Ga naar 'Two Factor Authentication' en lees de uitleg
 • Klik op 'Setup' in de tegel van Google Authenticator

 • Gebruik de QR-code om de 2FA code in je telefoon te zetten of doe dit handmatig met de 'Account token (Key)'
 • Vul de 2FA code in die op je telefoon verschijnt en klik op 'Enable'

 • Je ontvangt een e-mail om je 2FA beveiliging te bevestigen, klik op 'Active token 2FA now'
 • Net als bij het inschakelen van 2FA bij Gmail sla je de QR-code en/of back-up code veilig offline op

Vanaf nu log je in met zowel je wachtwoord als de 2FA code die gegenereerd wordt op je telefoon in de Google Authenticator app.

Neem zelf ook de andere veiligheidsmaatregelen van Bitfinex door en kijk welke jij geschikt vindt om in te stellen en te gebruiken.

 

1.2 Belangrijk!

Sla de back-up code van 2FA veilig op! Gaat je telefoon kapot of raak je deze kwijt? Dan kun je op een andere telefoon opnieuw de back-up code invoeren zodat je weer bij je 2FA code kan komen. Zonder de 2FA code kun je niet inloggen op jouw Binance account. Lees hier hoe je veilig belangrijke gegevens, zoals de back-up code, kan bewaren.
 

2. Bitfinex gebruiken

Je account is aangemaakt. Voor je op Bitfinex kan gaan traden, zul je Bitcoin op je account moeten plaatsen. Vervolgens kun je met deze Bitcoin andere coins kopen. Hieronder staat de uitleg.

 

2.1 Bitcoin aanschaffen

Voor je Bitcoin kan sturen naar je Bitfinex Bitcoin-wallet, zul je natuurlijk Bitcoin moeten kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij Bitonic, Litebit of BTC Direct. Je kunt op deze pagina meer lezen over deze aanbieders. Let op: Als je bij één van deze drie platformen Bitcoin koopt, vul dan het adres in van jouw Bitcoin-wallet. Lees eerst stap 2.2 hieronder.

 

2.2 Bitcoin naar Bitfinex sturen

Je bestelling van Bitcoin bij een handelsplatform staan klaar om af te ronden. Je moet alleen nog een Bitcoin-adres opgeven. Hiervoor gebruik je je Bitcoin-adres van Bitfinex. Ga naar 'Deposit' (storten) rechtsboven in je scherm op Bitfinex. Je ziet nu een lijst met cryptocurrencies. Klik op Bitcoin, deze staan bovenaan de lijst. Hierna verschijnt eenmalig een scherm met fees om coins te storten. Vink de vakjes aan en klik op de knop 'I understand. Continue.'. Vervolgens zie je opnieuw de lijst met cryptocurrencies, klik op Bitcoin. Je ziet het volgende scherm.

Klik op de knop die rood gearceerd is in bovenstaande afbeelding. Dit genereert een Bitcoin-adres op jouw Bitfinex Exchange account. Deze gebruik je om Bitcoin naar jouw account te sturen. Wees er zeker van dat je het volledige Bitcoin-adres gekopieerd hebt! Het is ook mogelijk om de kopieerknop te gebruiken. Het is ook verstandig de instructies van Bitfinex door te nemen. Met de 'Margin Wallet' en de 'Funding Wallet' heb je voor dit proces niks te maken. Dit is iets voor een geavanceerde gebruiker en valt buiten het kader van deze handleiding.

Ga naar 'Wallets' om te kijken of jouw Bitcoin aangekomen is. Dit duurt ongeveer een halfuur nadat je het verzonden hebt, er zijn namelijk 3 bevestigen nodig. Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan deze pagina.

 

2.3 Altcoins kopen

Zodra je Bitcoin op Bitfinex gearriveerd is, kun je altcoins kopen. Houd je muis op 'Trading' en kies vervolgens de altcoin die je wilt kopen. Je wilt deze kopen met Bitcoin dus kies je voor de altcoin/BTC market. In een voorbeeld laten we zien hoe je Ethereum met Bitcoin koopt.

Je komt nu op de trade pagina van Ethereum terecht. Een overload aan informatie, maar de uitleg staat onder de afbeelding.

 

Paarse kader: ETH kopen/verkopen

Hier koop je je altcoin, in dit geval ETH. Onder 'Price BTC' vul je het bedrag uitgedrukt in Bitcoin in wat je voor 1 ETH wil betalen. Bij 'Amount ETH' vul je in hoeveel ETH je wilt kopen. Druk op de groene knop om jouw order uit te laten voeren. Wil je ETH verkopen voor Bitcoin, gebruik dan de rechterzijde boven de rode knop. Het principe werkt hetzelfde als wanneer je aankoopt.

Standaard staat de orderfunctie op 'Limit'. Op die manier kun je bijvoorbeeld een kooporder plaatsen die lager is dan de geldende koers, omdat je misschien verwacht dat de koers zal dalen. Je hoeft dan niet bij je computer te blijven zitten, de order wordt automatisch uitgevoerd zodra de koers op de prijs staat die jij hebt ingevuld waartegen je wilt kopen. Andersom geldt dit voor een limit verkooporder. Je kunt een verkooporder instellen hoger dan de dan geldende koers. Stijgt de koers naar jouw verkoopprijs? Dan wordt deze automatisch uitgevoerd.

Je kunt ook orders uitvoeren met de functie 'Market'. Een aan- of verkoopprijs in vullen is hier niet nodig. Je koopt of verkoopt met die functie tegen de dan actuele koers. Zou je een market kooporder uitvoeren met de statistieken in het voorbeeld? Dan koop je ETH aan tegen 0,09049 BTC (laagste verkooporder, zie oranje kader) of verkoop je ETH tegen 0.09039 (hoogste buyorder, zie oranje kader).

 

Blauwe kader: Het koersverloop

Hier zie je de koersgeschiedenis. In het voorbeeld zie je aan de rechterzijde in het groene vakje de geldende koers. Onderaan de grafiek zie je het tijdverloop. Het tijdframe per candle is 30 minuten. De tijdframe kun je naar wens wijzigen naar bijvoorbeeld 15 minuten of 1 uur. De groene 'candles' geven aan dat de koers is gestegen, de rode laten zien dat de koers is gedaald in het gekozen tijdframe.

 

Oranje kader: Het orderboek

In het orderboek staan koop- en verkooporders. De orders in het rood zijn de verkopers van ETH en in het groen de mensen die ETH willen kopen. De laagste verkooporder in dit voorbeeld is 0,09049 en de hoogste kooporder bedraagt 0.09039. Omdat er getrade wordt tegen BTC zie je geen bedragen in Euro's en Dollars staan. De prijs van ETH in het voorbeeld is 0,090391 Bitcoin. Dit is het bedrag waartegen de meest recente order is uitgevoerd (zie ook de 'Trade History' in het groene kader). Wil je weten hoeveel dit in Euro's is? Dan zul je eerst moeten kijken hoeveel een Bitcoin waard is in Euro's en vervolgens uitrekenen hoeveel ETH kost.

Behalve de prijzen van de orders staat er ook uit hoeveel ETH een order bestaan. Dit staat onder het kopje 'Amount'. Onder 'Total' staan deze aantallen bij elkaar opgeteld.

 

Groene kader: Trade geschiedenis

Hier kun je de geschiedenis zien van de uitgevoerde orders, zowel van de markt als die van jezelf. Achter de uitgevoerde orders staat het tijdstip van de orders. De orders in het groen weergegeven zijn kooporders en die in het rood zijn verkooporders geweest.

 

Rode kader: Orders & historie

Onder 'Orders' staan de orders die jij op dat moment open hebt staan. Onder het kopje 'Order history' zijn jouw orders die in het verleden uitgevoerd zijn.
 

3. Coins verplaatsen naar offline wallet

Het is verstandig jouw gekochte coins te verplaatsen naar een offline wallet. Kijk eens op deze pagina voor hardware wallets. In het verleden is het gebeurt dat exchanges gehackt zijn en coins van gebruikers verdwenen zijn. Zorg er dus voor dat je je crypto veilig offline bewaard. Een exacte uitleg gaat buiten het kader van dit artikel, omdat elke coin gebruik maakt van verschillende wallets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *