Blog

Circulating supply en marktcap

Veel mensen kijken bij een project vooral naar de prijs van een coin zonder rekening te houden met de marktkapitalisatie (marktcap) en de circulating supply. De circulating supply is het aantal coins van een project in omloop. Door het aantal uitstaande coins te vermenigvuldigen met de prijs per coin wordt de market capitalization berekend, ofwel de totale waarde van het desbetreffende project. Dit is belangrijk om te weten. Het is een aspect dat gebruikt kan worden om tot een gedegen conclusie te komen om juist wel of juist (nog) niet in een project te investeren

 

Ripple stijgt flink!

Een coin die de afgelopen weken ongelofelijk hard is gestegen is Ripple (XRP). Zo steeg deze coin in December 2017 tot Januari 2018 van circa $0,24 tot maarliefst $3,80. Achteraf bleek dit vooral gebaseerd te zijn op hype. Ripple daalde in Januari al weer vlot af naar ongeveer $1,00. De mensen die op het hoogtepunt instapten, hebben een flinke domper te verwerken gekregen. Persoonlijk lees ik ook vaak op fora dat speculanten Ripple kopen met als redenering: “Ripple is zo goedkoop, die stijgt nog wel!”. Zo werkt het dus niet.

 

Aantal Ripple in omloop

En daar zit men dan met een berg Ripple. Gekocht op het hoogtepunt en nu nog maar eenderde van het ingelegde geld waard. Had je dit kunnen voorkomen? Doe sowieso goed onderzoek naar het project en de mensen achter het product, maar denk ook goed na.

Een kijkje op Coinmarketcap laat zien dat Ripple 38.739.142.811 coins in omloop heeft. Dat zijn dus ruim 38 miljard munten. Stel dat 1 Ripple $1 waard is, resulteert dit in een marktcap of marktwaarde van $38 miljard. Bedenk zelf eens wat de marktwaarde van Ripple is als de koers boven $3 staat. Dan krab je jezelf wel even achter je oren, zeker als je bedenkt dat een bedrijf als IBM een marktwaarde heeft van circa $130 miljard. Is een start-up bijna net zoveel waard als een bewezen bestaand bedrijf?

 

Logisch nadenken

Wil je in de toekomst opnieuw in een blockchain-project investeren? Kijk dan niet lukraak naar de prijs die je voor 1 coin betaalt, maar ga na hoeveel coins er in omloop zijn en wat de huidige marktwaarde van het project is. Een goede bron hiervoor is Coinmarketcap. Zo kun je vergelijkbare projecten ook tegen elkaar afspiegelen. 

Voorbeeld

Project X bestaat al twee jaar en er zijn de volgende statistieken over bekend:

  • Prijs per coin: $0,25
  • Circulating supply: 1.000.000.000
  • Marktcap: $250.000.000

Nu komt Project Y met een ICO en het lost hetzelfde probleem op als Project X en zijn daardoor vergelijkbare bedrijven. Project Y heeft de volgende statistieken:

  • Prijs per coin $0,50
  • Circulating supply: 50.000.000
  • Marktcap: $25.000.000

Hoewel de prijs per coin van Y hoger ligt dan die van X, heeft Y een grotere directe groeipotentie. Aangezien het een vergelijkbaar idee is als dat van X (voor de eenvoud zijn ze even ver met hun te ontwikkelen product) heeft, is het goed mogelijk dat de marktcap van Y naar de marktcap van X groeit. In dat geval wordt 1 coin van Y dan $250.000.000 gedeeld door 50.000.000 uitstaande coins = $5 per coin waard.

Zo zie je dus dat je aan alleen de prijs van 1 coins eigenlijk niets hebt. Het is ook afhankelijk van andere gegevens. Op welke zaken je nog meer moet letten bij het beoordelen van een project lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *