Blog

De toekomst van Groene Energie: WePower!

Wie afgelopen 4 februari de aflevering van Zondag met Lubach gezien heeft, weet dat Europa het gebruik van groene energie er rooskleuriger uit laat zien dan dat het daadwerkelijk is. Het doel is om 20% van alle energie duurzaam op te wekken vóór het jaar 2020. Het lijkt er op dat dit doel bij lange na niet bereikt wordt. Tijd voor de particuliere sector om het heft in eigen hand te nemen. WePower zorgt hiervoor!

 

De huidige problemen

Er zijn eenvoudig weg te weinig financiële mogelijkheden of financiële steun om groene energieprojecten te starten. De projecten voor groene energie zijn vaak grootschalig waar een flink kapitaal voor nodig is om op te zetten. Banken zijn niet bereid om zulke projecten te financieren, zonder dat de ontwikkelaar zelf geld meeneemt. Waar voorheen de financiering vreemd vermogen versus eigen vermogen 50:50 was, is dit nu 20:80. Daarnaast zijn overheden zijn gestopt met het subsidiëren van zulke projecten. Tamelijk vreemd, want juist de overheden hebben afgesproken een minimaal percentage van alle energie groen op te wekken.

 

Wat is WePower?

WePower is een project met een team van 12 man uit Estland met meer dan 10 jaar ervaring in de energiesector. Ze spelen in op de wens van de EU om het gebruik van groene energie te verhogen door de productie van groene energie toegankelijker te maken. Geld speelt een grote rol om groene energie op te wekken aangezien de investeringen van zonnepanelen, windmolens en andere producten om groene energie op te wekken hoog zijn.

Op het platform van WePower  kunnen initiatiefnemers van groene projecten een Initial Coin Offering (ICO) houden. Zo wordt er geld op gehaald bij het publiek. Ben je een voorstander van het gebruik van groene energie? Dan vind je het vast ook zinvol om in zulke projecten te investeren. In de ruil voor een investering krijg je een token van het project. Elke token van zo’n groen project vertegenwoordigt 1 kWh. Deze toekomstige energie (je investeert in een project dat nog gebouwd moet worden) koop je tegen een korting.

WePower heeft zijn eigen pre-sale en ICO gehouden op tussen 1 december 2017 en 1 februari 2018, waarbij ze in totaal $40 miljoen opgehaald hebben. Hierbij werd de WPR token uitgegeven voor $0.12 per stuk. Bezitters van de WePower token (WPR) krijgen als rendement 0,9% van de energie die de projecten, gebouwd op WePower, zullen gaan opwekken. Als houder van WPR krijg je in zekere zin een soort rendement uitgekeerd.

 

Smart grid

Zoals hierboven beschreven wordt energie door WePower ‘getokenized’. De energie die geproduceerd wordt, wordt uitgedrukt in een bepaald aantal tokens. Om dit te realiseren zullen de stroomnetten ‘smart’ gemaakt moeten worden. Voor het gemak gebruiken we de Engelse term ‘grid’ voor stroomnet. Zodra de energie in tokens uitgedrukt wordt, ontstaat de mogelijkheid om via smart contracts de tokens met anderen te traden.

Dus behalve dat het platform van WePower gebruikt wordt om financiering op te halen, kan het ook gebruikt worden om energie te verkopen. Stel, je hebt in een groen energieproject geïnvesteerd waardoor je recht krijgt op energie dat opgewekt wordt, maar je zit niet op de grid waar de energie zich op begeeft, kun je jouw energie verkopen aan anderen die wel op de grid aangesloten zijn. Zij kunnen deze energie vervolgens gebruiken.

Dit uitwisselen gebeurt allemaal via de blockchain, er komt dus geen tussenpersoon bij te pas. Op het moment draait WePower op de blockchain van Ethereum, maar ze sluiten niet uit dat de ze blockchains van EOS of NEM gaan gebruiken.

 

Samenwerkingen

Het is vrij uniek hoe ver WePower al is met hun project gezien het aantal samenwerkingen of intenties daartoe met andere marktpartijen.

Elering

WePower is begonnen met een pilot met door de staat gereguleerde Elering. Hoewel Elering geprivatiseerd is, is het wel een dochteronderneming van Easti Energia. is de grootste netbeheerder van Estland. WePower mag de grid van Elering gebruiken om te onderzoeken en te testen hoe ze hun doel kunnen bereiken.

220Energia

Er is een samenwerking gevormd met 220Energia. Dit is een verstrekker van stroom aan huishoudens in Baltische Staten zoals Letland en Litouwen. Het doel is om energie opgewekt door zonnepanelen te laten registreren op de blockchain en hierdoor de energie te tokenizen. Dit is vergelijkbaar met de samenwerking met Elering.

Eleon

Wepower heeft een Memorandum van Overeenstemming met Eleon getekend. Eleon is een techbedrijf dat zich bezighoudt met windenergie. Beiden partijen gaan samen een windmolen financieringsplan werken door gebruik te maken van het platform van WePower. Daarnaast zullen tests plaatsvinden om de energie van bestaande windmolenparken in Estland te implementeren in WePower en nagedacht worden hoe in de toekomst verder samengewerkt kan worden.

Australië

Verder heeft WePower mee gedaan aan de Startupbootcamp in Australië. Hierdoor zijn lijntjes gelegd om eventueel de technologie van WePower teven uit te rollen in Australië. Grote bedrijven als Energy Australia, Spotless, DiUS en Trevor Townsend zullen hierbij ondersteuning bieden.

Italië, Spanje en Portugal

Behalve Australië zijn er concrete plannen om door te groeien in Italië, Spanje en Portugal. Er wordt georiënteerd met Conquista Solar en Civitas Project in Spanje en Novacorex in Italië. Deze bedrijven zullen het platform van WePower gebruiken om kapitaal op te halen voor financiering van groene energieprojecten. Investeerders van deze nieuwe projecten en tokenhouders van WPR ontvangen uiteraard tokens van desbetreffende nieuwe projecten.

 

PowerLedger concurrentie?

Vaak wordt WePower vergeleken met het project PowerLedger, terwijl die vergelijking niet helemaal opgaat. Op het platform van PowerLedger kan slechts energie uitgewisseld worden tussen partijen. Dit kan ook op WePower, maar zoals hierboven beschreven is WePower tevens een platform waarop andere partijen hun groene energieproject kunnen financieren.

 

Toekomst van WePower

Aangezien WePower een uniek concept is in de wereld van cryptocurrency hebben ze een first mover adavantage. De samenwerkingen zijn gereed en zodra projectontwikkelaars gebruik gaan maken van het platform om financiering op te halen voor voor hun initatieven en tokens distribueren via WePower is het vrijwel zeker dat de token een hogere marktkapitalisatie gaat bereiken dan $40 miljoen en een tokenprijs van $0.12.\

 

Meer informatie

Check de websitewhitepaper van WePower!

De WPR token is momenteel te koop op IDEX en Huobi, maar het lijkt er op dat deze ook spoedig beschikbaar is op Binance.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *