Blog

Nieuwe ICO: Gems, Mechanical Turk op de blockchain

Gems is een nieuwe project dat binnenkort een ICO gaat houden. Ze willen een Mechanical Turk (MTurk) op de Ethereum-blockchain bouwen. Een Mechanical Turk, wat is dat? Dat is vast de eerste vraag die bij je opkomt en lees je in dit artikel. Dit project is een initiatief van de gebroerders O’Reilly, twee Harvard studenten. Daarnaast hebben ze een aantal goede adviseurs bij hun project weten te betrekken.

 

MTurk, eehh wat?

Een MTurk is simpel gezegd een online marktplaats waar bedrijven eenvoudige opdrachten online kunnen plaatsen, zij zijn de ‘Requesters’. Anderen kunnen deze opdrachten online accepteren en voltooien, dit zijn de ‘Workers’.

De opdrachten die op de MTurk staan zijn ‘Human Intelligent Tasks’, afgekort HIT. Dit betekent dat er mensen aan te pas moeten komen om deze taken uit te voeren, omdat computers dit (nog) niet kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een passende titel plaatsen bij afbeeldingen of het tellen van het aantal auto’s op een foto. Waarom willen bedrijven dit? Het is een manier om data te verzamelen dat gebruikt wordt voor bepaalde doeleinden, bijvoorbeeld het verder ontwikkelen van artificial intelligence. Deze opdrachten kunnen overal op de wereld door ieder persoon online worden geaccepteerd en uitgevoerd.

De Workers krijgen per taak een klein bedrag betaalt. Het gemiddelde uurloon ligt vaak op nog geen €5,-. De MTurk van Amazon en Crowdflower zou vooral moeten dienen om mensen in armere landen van werk te voorzien. Dit is echter niet helemaal het geval.

 

 

Bestaande marktplaatsen en de problemen

Op het moment zijn er wereldwijd maar twee bedrijven die zo’n marktplaats faciliteren: Amazon’s MTurk en Crowdflower. Zij hebben de gehele markt van micro tasks in handen. Hoewel het initiatief goed is, kleven er de nodige problemen aan.

 

Matige interface

De interface voor Workers om in te werken is niet om over naar huis te schrijven. Hoewel het een complexe opdracht is een goede interface te maken voor micro tasks, is de interface van Amazon en Crowdflower gedateerd. Dit heeft tot gevolg dat adoptie van werk niet optimaal is. Requesters hebben niet de mogelijkheid een eigen interface samen te stellen en op maat te maken voor de opdrachten die zij ter beschikking stellen. Hier laten beide bedrijven grote kansen liggen. Het lijkt er op dat ze het wel prima vinden zoals het nu is, omdat er weinig concurrentie op de loer ligt.

 

Aanmelden als worker

Uit posts op onder andere Reddit blijkt dat het aanmeldproces als worker zijnde zeer moeizaam kan verlopen. Amazon en Crowdflower bepalen of iemand wel of niet welkom is als worker. Dit staat in contrast met het ideale beeld dat iedereen op de wereld aan het werk kan via een MTurk.

 

Werk valideren

De requester van HIT wil er zeker van zijn dat het aangeboden werk goed gedaan wordt. Daarom wordt hetzelfde werk vaak door 5 tot 15 verschillende Workers gedaan. Als maar één worker al het werk doet, kan het gebeuren dat er fouten gemaakt worden. Door hetzelfde werk door meerdere Workers te laten doen, wordt de kans op fouten verkleind. Dit heeft tot gevolg dat het laten doen van eenvoudig werk duur is voor een requester. Requesters willen hierdoor besparen op arbeidskosten en de Workers werken vervolgens voor een te laag loon.

 

Hoge fees

Daarnaast is het een probleem dat bestaande HIT markplaatsen zeer hoge fees vragen van zowel de requester als de worker. Zo moeten de aanbieders van HIT op Amazons MTurk een bepaald percentage van het bedrag dat ze aan Workers geven, betalen aan de tussenpersoon. Wil een requester een opdracht plaatsen op Crowdflower? Dan dient een plaatsingsfee betaald te worden, dat gemiddeld $3.000 bedraagt. Daarnaast moeten ook de Workers een deel van hun verdiende geld afdragen aan de tussenpersoon. Dit leidt in totaal tot ongeveer 40% aan fees die Amazon en Crowdflower afdwingen. Kortom: De tussenpartijen hebben veel macht in handen. De Requesters en Workers ondervinden hier negatieve gevolgen van.

 

Slechte uitbetaling

Er gaan veel verhalen rond op internet waaruit blijkt dat Workers slecht uitbetaald worden. Ze moeten lang wachten voor ze hun geld krijgen, de klantenservice is slecht of krijgen helemaal niet uitbetaald omdat requester misbruik maken van het systeem door te zeggen dat de Workers hun werk niet goed gedaan hebben.

 

Workers zonder bankrekening

Van alle volwassenen op de wereld heeft 38% geen bankrekening. Dit komt het meeste voor in ontwikkelingslanden. Hoewel deze mensen wel over internet beschikken, kunnen ze geen werk doen op de MTurk omdat ze niet uitbetaald kunnen worden. Een zogenaamde oplossing van Amazon is het uitbetalen met tegoedbonnen van Amazon. Hier kan men echter niet hun boodschappen mee betalen in de lokale winkels.
 

De oplossing: Gems

Door een MTurk op de blockchain te plaatsen, wil Gems zorgen voor een eerlijkere, efficiëntere manier van werken in een gebruiksvriendelijke interface en op die manier bovengenoemde problemen voorkomen.

 

Weg met de tussenpersoon

Dankzij de blockchain verdwijnen tussenpersonen als Amazon en Crowdflower uit het proces. Requesters kunnen gratis hun opdrachten plaatsen en ‘Miners’ (zo noemt Gems de Workers) kunnen deze accepteren en uitvoeren. Verificatie als worker zijnde is niet nodig omdat het hier gaat om een decentrale marktplaats. Iedereen is welkom.

 

Gebruikersgemak omhoog

Gems wil de interface voor zowel Requesters als Miners verbeteren. Zo kunnen de opdrachtgevers de interface aanpassen naar hun wensen zodat de geplaatste opdrachten zo goed mogelijk uitgevoerd kunnen worden door Miners. De interfaces zullen allemaal open source zijn. Het voordeel hiervan is dat Requesters elkaars interface kunnen gebruiken en naar wens aanpassen. Dit werkt snel  en efficiënt. Miners zullen hun werk vervolgens sneller kunnen uitvoeren. Een win-win situatie.

 

Geen fees

Zowel Requesters als Miners betalen geen fees op Gems. Dit heeft grote voordelen. Het plaatsen van opdrachten wordt goedkoper en het doen van micro tasks levert meer op. Betaling van Requesters aan Miners gaat direct van de ene naar de andere partij door uitbetaling met Gems coins. Ook mensen zonder bankrekening kunnen op deze manier participeren. Op deze manier staat er een eerlijke economie.

 

Beoordelingssysteem

De blockchain wordt tevens gebruikt om Miners op hun werk te beoordelen door een soort scoringssysteem bij te houden. Hoe accurater een miner zijn werkt uitvoert, hoe hoger zijn score wordt. Dit heet het ‘Gems Trust Score’.

Met de Gems trust score kan een requester bijvoorbeeld eisen stellen aan de score van een miner. Door gebruik te maken van Miners die zich in het verleden bewezen hebben, hoeft een requester minder Miners te gebruiken voor zijn opdrachten terwijl de requester er wel van uit kan gaan dat er kwalitatief werk geleverd wordt. Werk kan hierdoor efficiënter gedaan worden.

 

De mensen achter Gems

De twee founders van Gems zijn Rory O’Reilly en Kieran O’Reilly. Rory studeerde Psychologie en Economie aan Hardvard en kreeg de titel ‘most impressive student’. Kieran studeerde Computer Sience, ook aan Harvard. Beiden stonden ze in de Forbes 30 under 30 lijst. Samen richtten ze gifs.com op, een online video edit en artificial intelligence bedrijf. Bedrijven als Google en Netflix zijn klanten.

Daarnaast hebben Rory en Kieran een zeer goed adviseursteam achter hun staan:

  • Biz Stone: Co-founder van Twitter én Medium
  • Joey Krug: Co-founder van Augur en werkzaam bij Pantera Capital
  • Ben Maurer: Co-founder van reCAPTCHA en werkzaam bij Facebook
  • Luis Cuende: Co-founder van Aragon en Stampery
  • Joe Urgo: Co-founder van district0x en founder van Sourcerers

 

Hoe ver is Gems met hun project?

Gems wil binnenkort hun ICO laten plaatsvinden. Exacte details zijn hierover nog niet bekend. Op het moment wordt er gewerkt aan het Alpha-product.

 

Update 8 januari 2017!

Inmiddels is de Alpha van  Gems beschikbaar gesteld en kan er getest worden op http://portal.gems.org/. Dit gaat via het Ropsten testnet van Metamask. Je test hier de eerste micro tasks.
 

Blijf up to date

Wil je meer weten over Gems? Er is een Nederlands/Belgisch Telegram kanaal: gemsdutchbelgium. Dit zijn de andere officiële kanalen.

Website: https://gems.org
Medium: https://blog.gems.org
Reddit: https://reddit.com/r/GemsProtocol/
Twitter: https://twitter.com/gems

Dit artikel is geen beleggingsadvies, maar enkel een informerende tekst. Wil je investeren in een ICO? Doe je eigen onderzoek en maak je eigen afwegingen en beslissingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *