Blog

ICO: Wat is en hoe beoordeel je een Initial Coin Offering?

Steeds vaker krijgen wij de vraag wat een Initial Coin Offering (ICO) is, hoe je deze nieuwe coins beoordeeld en hoe je aan een ICO mee doet. Wil je ook graag meedoen aan een ICO, maar weet je niet hoe? Lees dit artikel en je zult in grote lijnen begrijpen hoe je in een nieuwe coin investeert en kun je beoordelen of de ICO een kans van slagen heeft.

 

Wat is een Initial Coin Offering?

Het woord zegt het eigenlijk al. Een ICO is een eerste uitgifte van coins van een nieuw cryptoproject aan het publiek. Er wordt een vooraf gesteld kapitaal opgehaald in (meestal) Dollars door een bepaald aantal coins van het desbetreffende project te verkopen. Het is dus een vorm van crowdfunding. Een groot voordeel van het doen van een ICO is dat het relatief eenvoudig is een grote som geld op te halen in tegenstelling tot het aanvragen van een banklening. Daarnaast is het uniek dat particulieren de mogelijkheid krijgen om als eersten in een nieuw bedrijf te investeren. Dit was in de tijd van voor internet ondenkbaar. In zekere zin is dit een verschuiving van de macht van rijke investeringsmaatschappijen naar de ‘normale burger’. Volgens ons een positieve verandering.

 

Voorbeeld uit het verleden: Waves

Waves is een cryptoproject dat een ICO hield in de periode van 12 april 2016 tot en met 31 mei 2016. In totaal bestaat Waves uit 100 miljoen coins. In hun ICO verkochten ze 85 miljoen van hun munten. De overige 15 miljoen coins bleven in bezit van het team zelf. Deze coins kunnen gebruikt worden om zaken zoals ontwikkeling van het project en marketing ervan te financieren.

Het financieringsdoel van Waves was circa 30.000 Bitcoin. De prijs van één BTC was toen ongeveer $450. Omgerekend ging dit totaal om $13.500.000. Om als investeerder mee te doen aan de Waves ICO moest je dus Bitcoin sturen waarna je Waves hiervoor terug kreeg. Na de investeringsronde kon Waves starten met hun project. 

Een ICO beoordelen

Sinds het voorjaar van 2017 is het aantal ICO’s hard gestegen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer in welke projecten ze zouden moeten investeren. Helaas zitten er ook projecten tussen die veel geld willen ophalen zonder de bedoeling te hebben een goed project neer te zetten. Het is dus zaak om de koren van het kaf te scheiden. Hoewel het onmogelijk is 100% zeker te zijn dat je investering een succes wordt, is het door goed te onderzoeken wel mogelijk je kansen van een goede investeringen te verhogen.

 

1. Whitepaper

Natuurlijk moet het idee van het nieuwe project goed zijn. Let vooral op of het nieuwe concept blockchain-technologie nodig heeft. Weet je nog niet wat een blockchain precies is, lees dan dit artikel. Kenmerkend voor blockchain is decentralisatie. Er zijn voldoende nieuwe projecten geweest  die puur geld wilden ophalen om snel rijk te worden waarbij de blockchain-technologie compleet zinloos is. Check ook of het idee realistisch en haalbaar is.

 

2. Gebruik van token

In de vorige stap ging je na of het project écht de blockchain-technologie nodig heeft. Denk ook aan het gebruik van de token. Heeft de token een nut of een doel of is deze eigenlijk nutteloos? Als tokens niet nodig blijken te zijn, is het niet verstandig aan de ICO mee te doen.

 

3. Het team

Een bekende uitspraak is ‘Invest in people, not ideas’. Een idee kan nog zo goed zijn, maar als het team er achter niet competent is bestaat de kans dat het project alsnog faalt. Kijk welke mensen achter de ICO zitten en Google hun naam of controleer hun LinkedIn. Hebben de mensen ervaring in het segment waarin ze een ICO willen doen? Hebben ze een netwerk waardoor hun project kan groeien?

 

4. Roadmap

Er zijn nieuwe projecten die een grote som geld ophalen zonder dat ze überhaupt een product hebben. Er is enkel een idee. Is een idee op papier enkele tientallen miljoenen Dollars waard? Kijk wat de toekomstige mijlpalen zijn van het project en wat ze willen bereiken. Meestal staat dit in de whitepaper of op de website.

 

5. Community

Om een nieuw project te laten slagen moeten er voldoende klanten en support zijn van uit de community. Goede bronnen hiervoor zijn Bitcointalk, Reddit en de Telegram van het project.

 

6. Innovatief

Controleer of het idee iets nieuws brengt. Ethereum was de eerste die een platform heeft ontwikkelt voor smart contracts. Hierna volgende vele andere projecten die dit ook willen verwezenlijken. Meestal heeft de eerste met een nieuw idee een zogenaamd ‘first mover advantage’.

 

7. Het doelbedrag

Een start-up heeft geen honderden miljoenen nodig om van start te gaan. Tegenwoordig is het fatsoenlijk een bedrag op te halen tussen de $15 miljoen en $30 miljoen. Zit een project hier ver boven? Onderzoek wat de reden hiervan is en of ze dit goed onderbouwen. Kun je dat niet vinden? Dan is de vraag of het niet een ordinaire moneygrab is. Ook een investering van een Venture Capitalist kan een positief signaal zijn.

 

Meedoen aan een ICO

Hoewel de meeste ICO’s worden uitgevoerd op de blockchain van Ethereum is het ook mogelijk dat dit op een ander platform wordt gedaan. Andere platformen voor ICO’s die flink aan populariteit winnen zijn bijvoorbeeld  Waves en NEO. In de toekomst gaat ook Lisk ICO’s hosten. Met andere woorden: een standaard stappenplan voor het meedoen aan een ICO is er niet.

Ga je mee doen aan een ICO? Vaak plaatst het team artikelen hoe je hier aan mee kan doen en welke stappen je moet ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *