Nieuws

Minder dan 1% van Bitcoin gebruikt voor witwassen

De media roept vaak dat Bitcoin bij uitstek wordt gebruikt door criminelen voor het witwassen voor illegaal verkregen geld. De virtuele munt zou anoniem zijn en zich hier perfect voor verlenen. Alleen dit is al onjuist, want Bitcoin is alles behalve anoniem. Nu is er door FDD en Ellicit onderzoek geweest of crypto daadwerkelijk gebruikt wordt om geld wit te wassen. De conclusie van dit onderzoek zal je verbazen.

 

Het rapport

Het onderzoek had als doel om te analyseren hoe geld zich beweegt in de cryptowereld en of er sprake is van geld witwassen. Het bleek dat de criticasters hierin niet gelijk krijgen. Vanuit het rapport: “De hoeveelheid Bitcoin dat gebruikt wordt voor witwassen is klein en darknet marktplaatsen zijn voornamelijk de plekken waar bijna alle gevallen van witwassen plaatsvinden.” Verder bleek dat grote meerderheid van witwasgevallen met Bitcoin plaatsvindt in Europa. Vergeleken met Noord-Amerika wordt er in Europa vijf keer zoveel vermogen wit gewassen met Bitcoin. In zijn totaliteit wordt minder dan 1% van alle Bitcoin-transacties gebruikt voor het witwassen van illegaal verkregen geld.


 

AML/KYC

Overheden gaan over tot regulering, waarbij onder andere ICO’s en exchanges moeten voldoen aan een ‘Anti Money Laundering’ en ‘Know Your Customer’ policy. Dit betekent dat je je als investeerder moet verifiëren met een idenditeitsbewijs. Op die manier kunnen de autoriteiten bijhouden waar het geld vandaan komt waarmee cryptocurrency gekocht wordt.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *