Blog

Wat is Two Factor Authentication of 2FA?

Two Factor Authentication zorgt voor extra veiligheid van jouw online accounts. Hackers worden er steeds beter in om accounts te hacken. In de wereld van crypto is dat zeker niet anders en kan zelfs heel lucratief zijn voor hackers. Het is daarom zaak om de beveiliging van je accounts goed op orde te hebben. Weet je niet hoe dit moet? Lees hier verder.

 

Wat is en waarom 2FA?

Vrij vertaald naar het Nederlands is dit Twee Factor Authentication. Het woord zegt het al. Er zijn twee factoren nodig om iets te kunnen authentiseren. Dit zorgt voor extra veiligheid. Deze twee factoren zijn het wachtwoord van je account en een extra code die je per SMS toegestuurd krijgt of wordt gegenereerd in een app op je mobiele telefoon. Heeft een hacker wel jouw wachtwoord in bezit, dan kan hij alsnog niet in jouw account inloggen omdat hij de 2FA code niet in handen heeft. Aan die code kan hij niet komen, omdat deze op jouw mobiele telefoon staat.

Als je exchanges wilt gaan gebruiken om te handelen, zal je hiervoor accounts aan moeten maken. Deze wil je zo goed mogelijk beveiligen, je gaat immers handelen met echt geld. Om er voor te zorgen dat hackers niet jouw account binnen kunnen komen doe je er dus heel verstandig aan Two Factor Authentcation (2FA) in te schakelen voor zowel het e-mailadres dat gekoppeld is aan de exchange als het account van de exchange zelf.

Coindance adviseert om geen gebruik te maken van 2FA via SMS. De laatste tijd slagen hackers er steeds vaker in SMS te onderscheppen. Maak gebruik van bijvoorbeeld de de Google Authenticator app. Deze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.


Gegevens opslaan

Zodra je 2FA inschakelt voor een e-mailadres of exchange account krijg je vrijwel altijd een QR-code en een reeks van getallen en cijfers te zien. Deze gebruik je om 2FA op je telefoon in te schakelen. Bewaar deze QR-code of reeks goed! Dat betekent dus niet in een Word bestand op je computer. Nee, sla deze QR-code of backup code offline op een USB-stick op en bewaar deze op een veilige plek. Mocht je je telefoon kwijtraken of deze kapot gaan, kun je de QR-code of de reeks gebruiken om 2FA op een andere telefoon te herstellen zodat je alsnog kan inloggen op je e-mail of exchange account.

 

Gmail

In onze handleidingen voor exchanges raden we aan om per exchange een apart e-mailadres te gebruiken. Persoonlijk maak ik gebruik van mail van Google, Gmail. Hieronder staat hoe je 2FA op Gmail aanzet.

 • Log in op Google
 • Ga naar ‘Mijn account’

 • Kies vervolgens voor ‘Inloggen bij Google’ onder de kop ‘Inloggen en beveiliging’

 • Klik op ‘Authenticatie in twee stappen’

 • In het volgende scherm klik je op de knop ‘AAN DE SLAG’
 • Vanwege veiligheidsoverwegingen dien je opnieuw in te loggen in je account
 • Vul je eigen mobiele telefoonnummer in en kies voor SMS of spraakoproep
 • Je ontvangt een code die je moet opgeven op je computer om 2FA via SMS of spraakoproep in te schakelen
 • Stel nu de ‘Authenticator-app’ in

 • Selecteer het type telefoon en download de Google Authenticator app op je telefoon
 • De QR-code kun je scannen met je telefoon waarna de 2FA voor je account in je telefoon staat
 • Klik ook op de tekst ‘Kan u de code niet scannen?’ en bewaar deze cijfer-/getallenreeks veilig als back-up, mocht je telefoon kapot gaan of deze kwijtraken

 

Vanaf nu log je in op je Google account met zowel een wachtwoord als een 2FA code!

Wil je weten hoe je je 2FA back-up en andere belangrijke gegevens goed kunt bewaren? Lees dan ook dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *