Blog

Waarom 26 januari wel eens belangrijk kan zijn voor Bitcoin

CME Bitcoin futures

Bitcoin en daarnaast ook de rest van de cryptomarkt verkeert al enige tijd in zwaar water. Hier zijn vele theorieën over te vinden, onder andere overheden die meer invloed willen uitoefenen op de cryptomarkt. Daarnaast zijn er eind vorig jaar de Bitcoin futures geïntroduceerd waarmee handelaren geld kunnen verdienen op een koersdaling van Bitcoin. 26 januari is naar horen zeggen een belangrijke datum wat betreft deze futures.

 

Wat zijn Bitcoin futures?

Bitcoin futures zijn geen echte cryptocoins maar ze zijn wel gekoppeld aan de koers van Bitcoin. CME (Chicago Mercantile Exchange) en CBOE (Chicago Board Options Exchange) hebben vorig jaar de optie geïntroduceerd om futures te kopen die gebaseerd zijn op de Bitcoin koers. Met deze futures kan worden ingezet op een daling of stijging van de Bitcoin koers. Dit werkt met een hefboom. Een futures contract kan bijvoorbeeld 5 Bitcoin vertegenwoordigen. Als deze koers een bepaald dieptepunt of hoogtepunt heeft behaald op een vooraf bepaalde datum krijgen de handelaren hier flink wat geld voor. Overigens zijn de future contracten, net als Bitcoin, verhandelbaar.

 

Veel nieuw geld

Zoals te zien is in onderstaande grafiek is de Bitcoin koers na de aankondiging van de CBOE futures en vervolgens de CME futures door het dak gegaan. Hierdoor is er veel nieuw geld op de markt gekomen. Dit kwam onder andere door de media-aandacht. Veel van dit nieuwe geld komt van onervaren crypto-investeerders, deze mensen zijn zeer vatbaar voor sterke koerswijzigingen. Bij stijging is het uiteraard feest, maar bij daling schieten ze snel in paniek. Bang om geld te verliezen. De zogenoemde whales maken hier gebruik van door snel een hoop Bitcoin te verkopen waardoor het aanbod groter wordt dan de vraag, waardoor de koers daalt. Mensen schrikken hiervan en verkopen ook om nog meer verlies te voorkomen. Hier komen de futures die ingezet zijn op een koersdaling natuurlijk goed van pas.

Bitcoin Koers futures

 

Wat is er op 26 januari?

Zoals in dezelfde grafiek te zien is, is er begin 2018 een flinke correctie geest op de Bitcoinkoers wat effect heeft gehad op de gehele cryptomarkt. Op het dieptepunt van deze correctie liepen de futures contracten van CBOE af. Handelaren met deze contracten waren gebaat bij een koersdaling van Bitcoin. De futures van CME lopen af op 26 januari. Dit kan een verklaring zijn voor de huidige sterke koersdalingen van de afgelopen dagen en lijkt dus een herhaling te worden van de vorige daling toen de CBOE futures contracten afliepen. De kans is dus aanwezig dat we de komende dagen nog verdere dalingen zullen gaan zien.


Stierenmarkt in zicht?

Dit zijn uiteraard slechts speculaties en zeker weten doen wij het nooit. Maar goede hoop hebben we echter wel degelijk. Met de futures contracten uit de weg lijken alle hordes voor de weg naar boven voorlopig uit de weg te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *