Wat is een wallet?

Om Bitcoin of andere cryptocurrencies te kunnen bezitten, hebben gebruikers een wallet (digitale portemonnee) nodig. Je weet dat wallets, naast miners en nodes, één van de drie componenten zijn die bijdragen aan de blockchain. Belangrijk: Elke blockchain heeft een eigen type wallet. Wil je met Bitcoin handelen, zorg er dan voor dat je een Bitcoin-wallet gebruikt! Heb je Ethereum gekocht, plaats dit in een Ethereum-wallet. Stuur nooit een ander type coin dan Bitcoin naar een Bitcoin-wallet en vice versa.

 

Onderdelen van een wallet

Elke wallet bestaat uit 4 onderdelen, elk onderdeel heeft een eigen functie.

 

I. Mnemonic seed, ook wel 'seed'

De mnemonic is een woordenreeks van meestal 16 of 24 willekeurige woorden dat dient als backup van jouw wallet. Ben je al je gegevens kwijt van je wallet, dan kun je de seed gebruiken om je wallet te herstellen zodat je weer toegang hebt tot jouw coins. Houd de seed te allen tijden voor jezelf en deel deze niet met anderen. Krijg iemand anders jouw seed in handen? Dan kan hij bij jouw coins komen.

Voorbeeld hoe een seed er uit ziet:
witch collapse practice feed shame open despair creek road again ice least desk screen computer green

Een wallet heeft een seed, omdat een blockchain geen helpdesk heeft die kan helpen met het herstellen van een wallet. Een blockchain is niet centraal, maar decentraal, en er is dus geen bedrijf dat alle gegevens van gebruikers beheert. Dit in tegenstelling tot een bank: Ben jij je pincode of pinpas kwijt dan kun je de bank bellen met de vraag of ze een nieuwe pinpas en pincode opsturen. Raak jij je private key (wat dit is lees je hieronder) kwijt, is de wallet alsnog te herstellen met de back-up seed. Dus nogmaals, bewaar je seed veilig en houd deze geheim!

 

II. Private key

De private key is een reeks van cijfers en letters waarmee je toegang hebt tot je wallet en transacties mee kan bevestigen. Net als de mnemonic seed houd je de private key geheim, deel deze niet met anderen! Je geeft je pinpas en pincode toch ook niet zomaar aan iemand?

Een voorbeeld van een private key: 
E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC233AA33262

 

III. Public key

Een public key kan dienen als adres om coins te ontvangen. In tegenstelling tot de mnenomic seed of private key mag de public key juist wél gedeeld worden met anderen. Zonder deze naar anderen te communiceren kun je geen coins ontvangen in je wallet. Een public key is te vergelijken met je IBAN.

De public key lijkt op een private key:
1NBCjVWvSNb53xWZp6jnEFe9Wxgd7mbebA

 

IV. Adres(sen)

Je kunt meerdere adressen genereren vanuit de public key, zodat je verschillende 'potjes' hebt. Eigenlijk is dit een manier om meerdere IBAN-nummers aan te maken onder één 'hoofd-IBAN'. Dit zorgt voor meer privacy. De blockchain is inzichtelijk voor iedereen via een blockchain explorer (Via blockchain.info). Adressen, inclusief saldo, zijn voor iedereen in te zien via deze explorer. Als jij niet wilt dat anderen weten hoeveel Bitcoin je bezit, maar je hebt geen zin om meerdere aparte wallets voor Bitcoin te gebruiken, kun je meerdere verschillende adressen gebruiken binnen één wallet. Niemand weet van welke adressen jij eigenaar bent. Zo verspreid je je totale hoeveelheid Bitcoin over meerdere adressen maar kun jij gewoon je totale Bitcoin-saldo vanuit één wallet beheren.

Zo kan een adres er uit zien:
3QL6A4eDTK1aitSpFsL7TbZBcViz39myH3

 

Extra informatie

Je krijgt niet altijd deze 4 gegevens wanneer je een wallet aanmaakt. Zo kan het ook zijn dat er geen seed aanwezig is en dat de optie tot het aanmaken van meerdere adressen niet bestaat. Meestal is dit het geval bij paper wallets. In dat geval bestaat de wallet alleen uit een private key en een public key. De private key fungeert als backup, toegang tot je wallet en om transacties te bevestigen. De public key is in dit geval het adres van je wallet. Een public key en/of adress komen vaak zowel in de vorm van een cijfer-getallenreeks en een QR-code. Een QR-code zorgt voor meer gebruiksvriendelijkheid bij het overmaken van coins.

Er bestaan verschillende wallets: paper wallets, software wallets en hardware wallets. Hardware wallets zijn volgens ons de meest gebruiksvriendelijke en vooral veiligste optie om coins te bewaren.

 

Cryptografie

Bij wallets komt cryptografie (wiskundige versleuteling) om de hoek kijken. Door middel van een cryptografisch algoritme worden de 4 elementen van een wallet aangemaakt. Het ene element volgt uit het andere.

 • Een seed ontstaat uit het algoritme
 • Een private key volgt uit de seed
 • Een public key volgt uit de private key
 • Een of meerdere adressen volgens uit de public key

Seed --> Private key --> Public key --> Adress            (groene pijlen)
<--                      <--                    <--                           (rode pijlen)

Het bijzondere hieraan is dat je met een adress niet de public key kan achterhalen, met de public key niet de private key kan achterhalen en met de private key niet de seed kan achterhalen. Het algoritme is niet 'backward compatible' en juist 'a-symetrisch', zie het voorbeeld hieronder. Dit is belangrijk. Je moet je public key of adres aan iemand anders geven als je Bitcoin wilt ontvangen, maar je wilt natuurlijk niet dat diegene jouw private key of seed kan achterhalen. Dit zou diegene toegang verlenen tot jouw coins.

 

Vereenvoudigd voorbeeld

Iedereen weet dat 2x6=12. Maar niemand weet hoe het getal 12 ontstaan is. Dit kan namelijk 1x12, 2x6 of 3x4 zijn.
Dit is met langere reeksen van cijfers een veel ingewikkeldere oplossing en dus een zeer veilig systeem.

 

Transactie tussen wallets

Op de vorige pagina las je dat transacties tussen twee personen op de bockchain gedaan kunnen worden zonder een uitvoerende en controlerende centrale derde partij. De uitvoering (miners) en controle (nodes) wordt gedaan door middel van 'hashing' (versleutelen) met de SHA256 hash. Voor een transactie wordt de private key van de verzender gebruikt (om de transactie te signeren), de public key van de ontvanger (om de coins te ontvangen) en de inhoud van de transactie (bijvoorbeeld 0,25 Bitcoin). Een transactie van wallet A naar wallet C gaat staat hieronder uitgelegd.

 • Wallet A heeft een private key: KzUpZTN73Uwk2FYpr2CWjUnAoaDXSZmYANhFUjVrPSsoEZCjRh9q
 • Wallet C heeft een public key/adress: 1MzLZk9tNb64poZPaABjGy9DLey28w1zpB
 • Er wordt een bedrag van 0,25 BTC verzonden

Bovenstaande gegevens worden bij elkaar gevoegd en vervolgens gehasht, wat resulteert in de volgende hash of versleuteling: 8c646fde7ecde5ef5c058316adc399b7356d6f78d9a71c0d371a840b65065dbc. Dit is de transactie-hash of transactie-ID. Persoon C kan deze hash ontsleutelen met zijn eigen private key en het bedrag in zijn wallet ontvangen.

 

Een netwerk van wallets

Aangezien wallets met elkaar verbonden staat via internet bestaat er een groot netwerk van deze digitale portemonnees. Een wallet kan op een PC, laptop, tablet of mobiele telefoon staan. In principe op ieder device dat connect heeft met internet. Dat ziet er schematisch zo uit als de afbeelding hieronder. Hier staan wallets A en C met hun transactie (TX1) ook in. Daarnaast zijn er nog 8 andere transacties gemaakt door gebruikers (TX2 t/m TX9). In praktijk kunnen dit er elke 10 minuten duizenden zijn. Het verschil in kleuren wordt op de volgende pagina uitgelegd.

 

Samenvatting

 • Een wallet bestaat uit een seed, private key, public key en adressen
 • De keys en adressen volgen uit de seed en zijn niet backward compatible
 • Je kunt meestal meerdere adressen genereren om privacy te waarborgen
 • Houd je seed en private key altijd geheim, sla deze veilig op en deel deze met niemand!
 • Een transactie wordt aangemaakt door de private key van de verzender, public key van de ontvanger en de inhoud van de transactie te hashen
 • Een transactie wordt door ontvanger ontsleuteld met zijn private key

 

Volgende onderwerp

Nu in grote lijnen duidelijk is wat Bitcoin is, wallets zijn en hoe een transactie in zijn werk gaat, wordt er verder in gegaan op de verwerking van transacties. Het volgende onderwerp gaat over het proces dat de miners op zich nemen.

Klik hier voor het volgende onderwerp: De rol van miners ›