Wat zijn nodes?

Nodes zijn het derde onderwerp met betrekking tot de blockhain. Zij zijn verantwoordelijk voor de administratie van alle blocks met transacties die miners broadcasten. Daarnaast controleren nodes of geminede blocks dat gemined voldoen aan de regels van de blockchain. Heeft een miner niet gerommeld met de inhoud van een blok? Is het block niet te groot? De blocks die miners minen en aan de regels van het blockchain-protocol voldoen, worden door nodes gedownload en toegevoegd aan de blockchain. Eigenlijk zijn nodes degenen die daadwerkelijk de blockchain bouwen. Op de eerste pagina 'Wat is Bitcoin?' stond dat Bitcoin circa 10.000 nodes heeft. Dit betekent dat elke node de blocks één voor één download zodra een miner een block gemined en gebroadcast heeft . Nodes rijgen deze blocks aan elkaar. Doordat blocks eindigen met een hash en het volgende block de previous hash administreert is de volgorde van blocks niet te wijzigen.

Hierboven zie je de administratie van de block van node 1 t/m node 10.000. Zolang minimaal 51% van de nodes overeenkomt, gaat men er vanuit dat dat de blockchain met de correcte gegevens is. Wil een miner de administratie van de blockchain aanpassen (transacties in een block wijzigen ten behoeve van zijn eigen portemonnee) zal hij minimaal 51% van alle rekenkracht moeten bezitten. In theorie kan dit, maar in de praktijk is dit onmogelijk. Als miner zijnde moet je een gigantische investering doen in hardware om je rekenkracht groter te krijgen dan de overige miners bij elkaar.

 

Een eigen node

Waar het onmogelijk is thuis met je eigen PC Bitcoin te minen, is het draaien van een eigen node heel goed mogelijk. Zo draag je bij aan de veiligheid van de blockchain door de administratie bij te houden. Dit kan op een PC, maar bijvoorbeeld ook op een eenvoudige Raspberry Pi. Het is niet nodig de node constant draaiende te houden. Ongeveer 6 uur per dag moet voldoende zijn. Over het algemeen download jij de blocks sneller dan dat miners deze minen, een kleine achterstand is dus zo ingehaald. Op het moment krijgen nodes geen vergoeding voor het bijhouden van de blockchain, maar in de Bitcoin-community wordt hier steeds meer over gerept. Het is niet ondenkbaar dat je Bitcoin ontvangt voor het draaien van een node en dus het bijhouden van de administratie, maar dit zal pas in de toekomst gebeuren. Hier staat op een Engelstalige site uitgelegd hoe je een node op kan zetten.

 

Is blockchain zo eenvoudig?

Blockchain is simply a database that is public (no one owns it), distributed (no centralized server), is continuously updated, and is secured by the art of cryptography.

Met de quote hierboven begon het verhaal. Deze zin was waarschijnlijk lastig te begrijpen toen je voor het eerste op Coindance terecht kwam. Nu is het een peulenschil!

 

Samenvatting

  • Nodes houden de administratie bij
  • Miners broadcasten geminede blocks naar nodes
  • Nodes controleren de blocks

 

Volgende onderwerp

Op de volgende pagina komt alles nog eens kort samengevat terug. Op die manier lees je nog eenmaal het totale plaatje over en ben je een expert als het aankomt op blockchain: De blockchain ›